2019

terug naar het overzicht


2019-1: Aan de slag met prestatiemetingen (april)

De behoefte aan prestatiemetingen in onderhouds- en renovatieprocessen wordt zowel door opdrachtgevers als opdrachtnemers onderkend, maar veel partijen zijn hierin nog zoekende. Dit bleek tijdens een eerdere sessie in september 2018. Uit de inbreng van de deelnemers uit 2018 is een basislijst prestatie-indicatoren voortgekomen, die in de sessie van april 2019 is getoetst op meetbaarheid en de praktische toepasbaarheid.

Hierbij zijn ervaringsgegevens van projecten uit de GWW sector, de woningbouw en uit het maatschappelijk vastgoed aan de orde gekomen. Op basis van de output van de sessies in april 2019 zijn de prestatie-indicatoren gedefinieerd. Dit heeft geleid tot een overzicht van mogelijk toe te passen prestatie-indicatoren en een waarderingsschaal.

Sprekers: Marcel Ponjée en Leen Valk (Valk Training & Automatisering)

format auteur titel toelichting
PDF Marcel Ponjée Aan de slag met prestatiemeting
PDF Marcel Ponjée Prestatie indicatoren – samenvatting

 


2019-2: Onderhoudstechniek (juni)

De kennissessies van Sertum in juni 2019 hebben een technische basis. In de aandacht voor contract- en samenwerkingsvormen de tijd mogen we niet vergeten dat de uitvoering van onderhoud vakmanschap vraagt. In deze sessies geven we deze basis voor iedereen die behoefte heeft aan aanvullende bouwtechnische kennis om degradatie van bouwdelen beter te kunnen doorgronden. Voor de specialisten die meer willen weten over de disciplines buiten hun eigen werkgebied en voor de generalisten die op zoek zijn naar diepgang.

Ingegaan wordt op de werkelijke levensduur van conserveringen, vaak voorkomende bouwkundige gebreken en het herkennen, meten en registreren van schades aan elementen en verfsystemen. Ook komen mogelijke oorzaken van schades aan conserveringen aan de orde

Spreker: Robert Sjoers (ESJ Vastgoedonderhoud)

format auteur titel toelichting
PDF Robert Sjoers Gebreken en meten van gebreken Deze presentatie is op te vragen via het secretariaat.
PDF Robert Sjoers Verftechnologie Deze presentatie is op te vragen via het secretariaat.

 


2019-3: Energieprestatiegarantie (september)

Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen moeten volgens de netwerkorganisatie DGBC tot 2050 1.000 gebouwen per dag verduurzaamd te worden. Wanneer voldoe je? En aan welke eisen? Een gigantische opgave.

Aanvragen van een omgevingsvergunning moeten op basis van Europese regelgeving vanaf 1 juli 2020 voldoen aan de BENG eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen). In deze PE gaan we in op de BENG eisen in, op de wijze waarop dit te realiseren is, de garanties die gegeven worden en de waarde hiervan.

Marnix Ottens gaat in op de rekenregels. Voor een bestaande woning mag het primaire fossiele energieverbruik niet hoger zijn dan 50 kWh/m2, onderwijsgebouwen ligt deze grens bij 70 kWh/m2.

Jourdain Martens gaat in op het HEO concept, waarbij een energieprestatiegarantie voor nieuwbouwwoningen wordt gegeven. Durven zij deze garantie ook te geven bij verduurzaming van bestaande woningen of van bestaande  utiliteitsgebouwen?   Wat zijn de belemmeringen en zijn deze te elimineren?

 

format auteur titel toelichting
PDF Marnix Ottens Energieprestatiegarantie Wettelijk kader en rekenregels
PDF Jourdain Martens Marktconcepten

Sprekers: Marnix Ottens (Spacewell) en Jourdain Martens (Develop inc.)


2019: Symposium Professioneel opdrachtgeverschap in vastgoedonderhoud (oktober)

Op 3 oktober organiseerde Sertum het symposium “Professioneel opdrachtgeverschap in vastgoedonderhoud” ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van Sertum. Vanuit verschillende invalshoeken gaven toonaangevende sprekers hun visie op de verdere professionalisering van vastgoedonderhoud vanuit het perspectief van de opdrachtgever.

Jack Koch Directeur Ballast Nedam Zuid, benadrukte de veranderende rol die de uitvoerende sector ondergaat in het bouw- en exploitatieproces. Participatie in de exploitatie en het mede verantwoordelijkheid nemen in de vraagstelling leiden tot een effectieve samenwerking, is zijn boodschap.

De innovatieve wijze van opdrachtverlening in verduurzaming van maatschappelijk vastgoed stond centraal in de bijdrage van Garry Whitrick en Jaap Straatman van de Gemeente Eindhoven. Onder de titel: “Van nieuwe behoeften naar nieuwe uitvragen” werd als ingegaan op de systeemverduurzaming van het Stadhuis Eindhoven op basis van de door de opdrachtnemers zelf opgelegde KPI’s.

De opgave die te wachten staat voor de sociale sector werd treffend weergegeven door Jeroen Mennink, Directeur onderhoud en ontwikkeling Vestia. De ambitie om professioneel opdrachtgeverschap te implementeren en te borgen in een woningcorporatie is meer een noodzaak dan een uitdaging tegen de achtergrond van de steeds schaarser wordende middelen.

Onder de naam Maatlat voor onderhoudskundigen zijn competentieprofielen voor onderhoudskundigen vastgoed gepresenteerd door Sertum voorzitter Bob de Jong. Diverse onderwijsinstellingen zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze richtlijn. Op basis hiervan worden de huidige currucila hieraan thans getoetst met de bedoeling om deze te laten aansluiten op de Maatlat.

format sprekers titel toelichting
PDF Marcel Ponjee Onderhoud is een vak Opening dagvoorzitter
PDF Jack Koch Professioneel vastgoedonderhoud Vanuit perspectief van de aannemer
PDF Jaap Strating, Garry Whitrick Van nieuwe behoeften tot nieuwe uitvragen De professionaliseringsslag op basis van langdurige samenwerking
PDF Jeroen Mennink Professioneel opdrachtgeverschap in de sociale sector Over de uitvoering van ambitieus beleid
PDF Bob de Jong Maatlat voor onderhoudskundigen Presentatie van de richtlijn met competentieprofielen

Sprekers: Jack Koch, Jaap Strating, Garry Whitrick, Jeroen Mennink, Bob de Jong


2019: Update Wet- en regelgeving (november)

Na 28 november as. worden de presentatie, de vraagstukken en de antwoorden hieronder beschikbaar gesteld.

format sprekers titel toelichting
PDF Marcel Ponjée Review update wet-en regelgeving Korte samenvatting van de essenties
PDF Peter Ligthart Presentatie wet- en regelgeving Handout van de presentatie
PDF Peter Ligthart Vraagstukken en antwoorden
PDF Ontwerp NPR-8092 Concept consumentendossier
PDF Inhoudsopgave ISSO publicatie 105 Kerndocument gebouwtechniek

 

 

 

Let op mogelijk zijn door wijzigingen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving sommige zaken niet actueel 

terug naar het overzicht