Van bouwkundig tekenaar van hoogstaande architectuur naar vastgoedbeheer in de zorg: Daphne Tempelman werkt als projectmanager Beheer en Onderhoud bij Kennemerhart dagelijks aan toekomstbestendig vastgoedbeheer in de zorg. We spreken haar over de ontwikkelingen binnen haar organisatie, de impact van haar opleiding en het belang van een integrale aanpak in vastgoedbeheer.
Van architectuur naar zorgvastgoed
Na veertien jaar bij Benthem Crouwel Architects in Amsterdam begon het te kriebelen: Daphne voelde de behoefte aan een nieuwe richting en merkte dat de zorgsector haar steeds meer aantrok. “Ik ontdekte dat het ziekenhuis in mijn buurt een projectbureau had voor technische vraagstukken. Dat was voor mij een mooie nieuwe stap.”
Daphne maakte de overstap naar het Spaarne Gasthuis, waar ze zich verder ontwikkelde binnen vastgoedbeheer in de zorg. “Ik ontdekte daar dat ik beter tot mijn recht kom aan de voorzijde van projecten, waar ik vooruit kan plannen en structuur kan aanbrengen. De dynamiek en onvoorspelbaarheid van projecten in uitvoering liggen mij minder goed.” Bij het ziekenhuis maakte ze dan ook de overstap van projectleider naar coördinator MJOP.
Beheer en onderhoud als vakgebied
Bij Kennemerhart vond ze haar plek. “Toen ik hier solliciteerde, was dat op een vacature voor de meer klassieke ‘projectmanager’, voor uitvoeringsprojecten. Maar ik wist inmiddels: dat is het niet voor mij. Het werd uiteindelijk een rol die ze speciaal voor mij hebben samengesteld: een combinatie van alles wat te maken heeft met het organiseren en structureren van beheer en onderhoud.”
Met tien woonzorgcentra en een vastgoedportefeuille die deels in eigendom en deels in aanhuur is, ligt er een enorme uitdaging. “Beheer en onderhoud is een continu proces dat zich afspeelt op het grote speelveld dat asset- en onderhoudsmanagement vastgoed is. Het is geen losstaand project met een begin en een einde. Compliancy moet je altijd op elk moment kunnen aantonen, daarom willen we dat borgen.”
Een van haar eerste projecten bij Kennemerhart was het professionaliseren van het tekeningenbeheer. “Toen ik begon, was het tekeningenbeheer versnipperd van soms nog tekeningen die op kalk papier op rol in een technische ruimte gevonden werden, tot pdf’s en dwg’s op diverse soorten schijven. Nu hebben we een gestructureerd archief dat ook online toegankelijk is, met daarbij een duidelijke procedure voor revisietekenwerk. Dat maakt het werk efficiënter en zorgt ervoor dat we niet alleen sneller kunnen schakelen bij onderhoud en verbouwingen, maar ook die compliancy kunnen aantonen.”
Opleiding en de stap naar registratie
Afgelopen jaar rondde Daphne de BOB-opleiding Asset- en Onderhoudsmanagement Vastgoed af. “Dankzij deze opleiding werd ik me nog bewuster van het brede speelveld van asset- en onderhoudsmanagement. Ik zag het plaatje al wel, maar nu ken ik de lijntjes en weet ik hoe alles met elkaar samenhangt.”
Als eindopdracht voor de opleiding deed ze onderzoek naar de ontwikkelbehoefte van Kennemerhart en bracht daar advies over uit. “Ik bracht de huidige organisatiestructuur en processen in kaart en bracht via een stappenplan in beeld waar we staan om ‘in control’ te komen. Verder concludeerde ik dat er veel winst te behalen is in de samenwerking tussen de bestaande beheerorganisatie en de projecten-kant. Mijn adviesrapport wordt op onderdelen gebruikt om stappen te zetten richting een meer integrale aanpak.”
De registratie van Daphne bij Sertum als Erkend Onderhoudskundige Adviseur benadrukt de professionalisering van het vastgoedbeheer bij Kennemerhart. “Kennemerhart erkent het belang van vastgoed binnen de strategische koers van de organisatie en onderstreept het belang van professioneel vastgoedbeheer.”
Samenwerking is cruciaal
Eén van de grootste uitdagingen in haar werk is het afstemmen van werkzaamheden en duiding van de verantwoordelijkheden met externe partijen zoals verhuurders en leveranciers. “Goede samenwerking is essentieel om vastgoedbeheer effectief te organiseren. De afgelopen periode hebben we samen stappen gezet om door middel van betere communicatie het verschillende onderhoud dat er plaatsvindt door de diverse partijen meer en meer op elkaar af te stemmen. Dat proces blijft in ontwikkeling, maar we zien al positieve veranderingen.”
Ook intern zet Daphne zich in voor betere afstemming. “Ik heb een protocol met checklists opgesteld voor de overdracht van projecten naar beheer en onderhoud. Een protocol is echter pas nuttig als het ook echt wordt gebruikt. Het implementeren en omarmen van nieuwe werkwijzen vergt tijd, maar de eerste stappen zijn gezet.”
Professionalisering van onderhoud en vastgoedbeheer
Met een nieuwe bestuurder bij Kennemerhart en de introductie van het interne project ‘Schoon, Verzorgd en (brand)Veilig’ wordt beheer en onderhoud nog nadrukkelijker op de agenda gezet. “Er is veel aandacht voor verbetering en dat is positief. Tegelijkertijd moeten we realistisch blijven over wat haalbaar is en wat nodig is. Uiteindelijk draait het erom dat bewoners en medewerkers in een veilige, schone en prettige omgeving kunnen wonen en werken.”
Advies over de opleiding en registratie bij Sertum
Daphne benadrukt het belang van registratie bij Sertum: “Het laat zien dat je het vak serieus neemt en draagt bij aan de professionalisering van onderhoudsmanagement. Als je twijfelt over deze opleiding, zou ik zeggen: gewoon doen. Het geeft je ontzettend veel inzicht in het speelveld van asset- en onderhoudsmanagement en helpt je om je vakgebied beter te begrijpen, in te zien hoe de verschillende stromen met elkaar verweven en verbonden zijn en daar effectief naar te handelen.”
Over Daphne als mens
“Hoewel ik niet per se graag op de voorgrond treed, vind ik het belangrijk om mijn ervaringen te delen. Dit interview was daarom best spannend voor me. Thuis met drie jongens en een man, én in mijn werk in de techniek, bevind ik me in een mannenwereld – en dat past goed bij mij.” Privé zet ze zich verder op vrijwillige basis in als Toezichthoudend bestuurder voor de basisschool van haar kinderen.
Daphne combineert een analytische blik en gestructureerde aanpak met een praktische instelling. “Duidelijkheid en nauwkeurigheid zijn voor mij essentieel. Zo houd ik het beheer en onderhoud op koers en blijf ik verbeteren.”
Haar werk draait om meer dan goed onderhouden gebouwen; ze draagt bij aan een fijne leefomgeving. “Uiteindelijk gaat het erom dat mensen zich thuis voelen. Daar doe ik het voor.”