In gesprek met Robin Visker: “Strategisch vastgoedbeheer: meer dan techniek alleen”

In gesprek met Robin Visker: “Strategisch vastgoedbeheer: meer dan techniek alleen”

In een interview met Sertum deelt Robin Visker zijn visie op technisch- en strategisch vastgoedbeheer.

Als vastgoedadviseur bij Metafoor Vastgoed, een landelijk adviesbureau dat (semi)overheidsorganisaties ondersteunt bij vastgoed- en grondzaken, combineert hij 20 jaar ervaring in de aannemerij met een focus op innovatie, veiligheid en strategie. Hij benadrukt dat vastgoedbeheer niet alleen draait om techniek, maar om het vinden van de balans tussen strategie, stakeholdermanagement en technische kennis.

Hoe ben je in vastgoedbeheer terechtgekomen?
“Ik ben begonnen in de aannemerij en heb daar twintig jaar gewerkt, waarna ik een switch heb gemaakt als vastgoedadviseur bij een commercieel bedrijf. Sinds 2,5 jaar werk ik bij Metafoor Vastgoed, waar ik me richt op technisch- en strategisch vastgoedbeheer in de non-profit sector. Wat mij meteen opviel, is dat vastgoedbeheer meer is dan techniek. Strategie, innovatie en communicatie spelen een even grote rol.”

Waarom heb je ervoor gekozen om je bij Sertum te registreren?
“Bij Metafoor Vastgoed willen we ons blijven ontwikkelen in technisch vastgoedmanagement. De registratie als Erkend Onderhoudskundig Adviseur via Sertum draagt bij aan die professionalisering. Het biedt niet alleen erkenning van mijn kennis en ervaring, maar geeft me ook toegang tot een netwerk van professionals waarmee ik kan sparren. Dat is onmisbaar in een vakgebied dat continu in beweging is. Mijn opleiding tot Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed bij BOB-KOB heeft me hier verder in geholpen en gaf me toegang tot het register van Sertum,” voegt Robin toe.

Hoe kijk je aan tegen de technische aspecten van veiligheid, zoals NEN 3140?
“Veiligheid is een essentieel onderdeel van vastgoedbeheer. Elektrotechnische veiligheid volgens NEN 3140 speelt daarin een grote rol. Het gaat niet alleen om voldoen aan wettelijke eisen, maar ook om deze te vertalen naar de dagelijkse praktijk en verzekeringsvoorwaarden. Mijn advies? Verplaats je altijd in de portefeuillehouder en communiceer helder over veiligheid. Duidelijkheid helpt bij het in kaart brengen van de mogelijkheden, het maken van de juiste keuzes en voorkomt misverstanden. Bijvoorbeeld, ik heb situaties meegemaakt waarin budgetbeperkingen veiligheid in gevaar konden brengen. Het vraagt soms moed om beslissers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Door risico’s helder en concreet te benoemen, zoals de impact van uitgestelde keuringen of asbestverwijdering, kun je draagvlak creëren en prioriteiten verschuiven.”

Welke rol speelt stakeholdermanagement in vastgoedbeheer?
“Vastgoedbeheer is voor mij 50% techniek en 50% stakeholdermanagement. Het gaat om meer dan alleen technische kennis: stakeholders meenemen in de voorliggende case door effectief te communiceren is minstens zo belangrijk. Het begrijpen van verschillende persoonlijkheidstypes – bijvoorbeeld via het DISC-model – helpt enorm bij het samenwerken met collega’s, opdrachtgevers en stakeholders. Wederzijds respect, elkaars belangen en begrip zijn essentieel om draagvlak te creëren voor technische beslissingen en projecten soepel te laten verlopen. Zo sprak ik laatst met een bewoner die zich zorgen maakte over een oude lift die niet vervangen werd. Hij stelde voor om onderdelen op voorraad te leggen, wat een grote investering zou betekenen en vanuit een technisch oogpunt niet logisch was. Door naar zijn zorgen te luisteren en met een creatieve oplossing te komen – zoals in dit geval, het inzetten van een tijdelijke lift bij storingen – kon ik hem geruststellen en een onnodige investering voorkomen. Het begrip voor zijn situatie was cruciaal om tot een oplossing te komen.

“Een ander terugkerend vraagstuk is het doorschuiven van budgetten voor installaties. In plaats van alleen de technische gevolgen uit te leggen, vertaal ik de risico’s naar termen die voor de portefeuillehouder begrijpelijk zijn. Bijvoorbeeld: het risico op uitval is toegenomen naar 40% en een storing kan leiden tot een vervanging die maanden duurt. Als dat niet acceptabel is, zoek ik samen naar tijdelijke oplossingen, zoals het voorbereiden op een huurinstallatie of het inzetten van decentrale oplossingen. Het draait om duidelijke communicatie en het creëren van draagvlak voor technische beslissingen.”

Wat zou je adviseren aan professionals die een Sertum-registratie overwegen?
“Zie de registratie als een investering in jezelf en je netwerk. Vastgoedbeheer verandert continu, en een netwerk van vakgenoten én toegang tot actuele kennis helpen je om relevant te blijven. Het laat bovendien aan een potentiële opdrachtgever zien, dat je serieus met je vak bezig bent. In vastgoedbeheer is voortdurende ontwikkeling essentieel, en een Sertum-registratie ondersteunt dat proces. Daarnaast is het natuurlijk heel leuk om kennis te kunnen delen met vakgenoten.”

Met zijn ervaring en strategische aanpak laat Robin Visker zien hoe techniek en stakeholdermanagement elkaar versterken in vastgoedbeheer. Zijn visie op innovatie en veiligheid inspireert professionals om verder te kijken dan de technische aspecten en meer aandacht te besteden aan de menselijke kant van het vak.